Tips en Adviezen:

Algemene tips voor de verzorging van uw voeten:

*Knip teennagels meestal recht af en om ingroeien te voorkomen volledig doorknippen en geen hoekje nagel laten zitten.








*Was de voeten dagelijks, beperk zeep gebruik en droog ze goed af. (vooral tussen de tenen)

Was uw voeten met een verzorgend voetbadproduct en vergeet niet uw huid nadien in te smeren met een voetencrème.

Wanneer u vaak last heeft van ingroeiende nagels is het niet verstandig om een voetbad te nemen. Het water verweekt de huid en zorgt alleen voor tijdelijke verlichting, verder droogt het de huid verder uit waardoor er weer meer eelt kan ontstaan. Vooral bij rondgroeiende nagels geeft veel eelt en hoornstof extra druk in de nagelwal. Voor diabeten en mensen met verminderd gevoel in de voeten geldt: badder nooit te lang en niet te warm!

*Smeer de voeten dagelijks in met een goede voetencrème of eelt zalf tegen eelt en kloven.

Na een voetbad of na het douchen of baden is het belangrijk ook de voeten in te smeren.

Vaak smeren we onze huid wel in met een bodylotion maar slaan we onze voeten over. De voeten kun je het beste met een voetencrème insmeren hierin zit minder water dan een bodylotion; huid van de voeten heeft gewoon meer nodig.

Wanneer je ook nog wel eens last hebt van eeltplekken of kloven kun je naast de voetencrème ook nog een eeltzalf gebruiken om deze plekken zacht te houden.

*Draag goed passende sokken en schoenen met voldoende ruimte voor de tenen.

Wanneer sokken en schoenen niet goed passen kunnen er allerlei problemen ontstaan.

Er kunnen drukplekken ontstaan die zich op de huid uiten in rode verkleuring en pijn. Op deze drukplekken kunnen zich later weer eelt, likdoorns en kloven vormen.

Verder kan een nagel ingroeien of dikker worden doordat schoenen niet goed bij de voet passen.

Sokken kunnen juist bij de naad erg drukken op de huid. Draag de sok wanneer dat mogelijk is binnenste buiten of koop sokken zonder naad.

Trek elke dag een paar schone sokken aan; liefst van een vocht afvoerend materiaal als wol of synthetisch, om schimmelinfecties te voorkomen.

Draag geen strakke sokken of kousen en bij voorkeur sokken dus zonder naden.

Schoenadvies

  • Schoenen moet u bij voorkeur aan het einde van de dag kopen; uw voeten zijn dan wat opgezet waardoor u altijd comfortabel zittende schoenen heeft.
  • De schoenlengte moet een halve tot een hele centimeter langer zijn dan uw voetlengte en tevens voldoende ruimte in de hoogte hebben voor uw tenen.
  • De schoen moet voldoende breed zijn ter hoogte van de bal van uw voet. Ook moet er voldoende omvang zijn ter hoogte van de bal van uw voet.
  • De schoen moet een veter- of klittenbandsluiting hebben. Een vetersluiting heeft de voorkeur, mits u deze ook stevig kunt strikken. Het is belangrijk dat de schoen uw voet ter hoogte van de wreef omsluit. Een instapper is dan ook minder geschikt.
  • De schoen heeft een stevige contrefort. Dit is een versteviging rond de hiel.
  • De loopzool moet enige stevigheid/stijfheid bieden. Een schoen welke u kunt 'verfrommelen' is ongeschikt voor uw voeten.
  • Als laatste is het goed om te weten dat een goede schoen niet per definitie duur hoeft te zijn. Het is belangrijk dat de pasvorm klopt met uw voet.

Schoenadvies bij diabetes, reuma, ouderen voet

Wanneer u geen rekening houdt met de specifieke eisen die u voet stelt, zullen de schoenen na aankoop al snel klachten veroorzaken.

Door de ziekte of andere oorzaken kunnen uw voeten kwetsbaar worden en een verhoogd risico op complicaties hebben. De schoenkeuze is dan extra belangrijk.

Hierbij enkel tips bij het kopen van nieuwe schoenen:

- Laat uw voeten opmeten; lengtemaat en balmaat. De maat kan verschillen per merk; pasvorm is belangrijker dan de maat

- een volledig uitneembaar voetenbed ivm eventuele steunzolen

- Veterschoen of klittenbandschoen heeft de voorkeur

- Vertel wat uw voetklachten zijn en dat de schoen hiervoor ruimte moet bieden zoals bv:

* hamertenen/dikke knokkel bij de grote teen (hallux valgus)

* brede voet- smalle voet

* likdoorn

* drukplekken

* diabetes/ verminderd of geen gevoel/ doorbloedingsstoornissen/reuma

- Vermijdt sierstiksel en siernaden op en in de schoen.

- Voel of de schoen van binnen glad is afgewerkt met voeringstof/voeringleer

- De zool verend, soepel en schokdempend

- Koop de schoenen in de middag. Uw voeten zijn dan vaker wat meer opgezet dan in de ochtend. Een schoen moet meteen lekker zitten en niet knellen.

- Stevig contrefort

- Extra ruimte teenpartij

- Maximale hakhoogte 2 à 3 cm

- Vraag of u de schoenen binnenshuis mag uitproberen en uw geld retour krijgt als ze toch niet lekker zitten

- Koop een schoen gemaakt van natuurlijke materialen; deze ademt/ventileert  en voorkomt klamme voeten

- Neem de tijd om schoenen te kopen; bij twijfel niet kopen!

- Liever geen laag uitgesneden schoen, ivm te weinig houvast en kunnen de teen gaan klauwen en gaat de schoen slippen bij de hiel

- Koop de schoen altijd op de langste voet


*Doe regelmatig voetgymnastiek.

Het doel van voetentraining is om voetvorm en -functie zo goed mogelijk te herstellen dan wel om te verbeteren. Enerzijds door rekken, anderzijds door spierversterkende oefeningen. Hier worden enkele zeer effectieve oefeningen getoond en leggen we in de video uit hoe je ze moet doen. Doe de oefeningen de eerste 6 weken dagelijks. Dan 6 weken om de dag. En na 3 maanden kun je de voet onderhouden door wekelijks wat oefeningen te doen en zoveel mogelijk blootsvoets te lopen. 


Voetklachten

Eelt, likdoorn/eeltpit, kloven

Eelt is een sterk toegenomen verhoorning van de huid. Het kan een normale beschermingsreactie zijn op abnormale druk en/of wrijving van de huid; door een afwijkende voetstand; erfelijk of verworven, slecht passend en knellend schoeisel of sporten. Eelt ontstaat ook eerder wanneer de huid uitdroogt door het lopen op blote voeten of bij transpirerende voeten. Soms ontstaan er dan ook nog pijnlijke kloven in het eelt. Likdoorns zijn eeltplekjes met een spitsvormige kern die zich vaak op uitstekende botdelen of tussen de tenen bevinden ze worden ookwel eksteroog of eeltpit genoemd. Wanneer eelt te lang blijft zitten kan er een bloeding in het eelt ontstaan.

Bron: "Voeten en huid" van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot

Eelt, likdoorn verwijderen

Een pedicure haalt het overmatige eelt weg een mesje en werkt het af met een freesapparaat. Zelf kun je eelt verwijderen met een voetvijl of een klein hoekvijltje. Verder is het belangrijk om te voorkomen dat eelt ontstaat door de huid te beschermen tegen uitdroging. Dus smeren met een goede voetcrème en te voorkomen dat de huid te veel transpireert door een voet deodorant te gebruiken. Er bestaat ook een zalf die het aanwezige eelt gedeeltelijk verwijderd en verzacht. Door het eelt te verzachten voorkom je ook de vorming van kloven en likdoorns. Wanneer eelt ontstaat door een afwijkende voetstand is het belangrijk goed passend schoeisel te hebben en kan een podotherapeutisch zooltje echt een oplossing zijn!

Ingroeiende nagel

Bij een ingroeiende nagel dringt de nagel of scherpe uitsteeksels daarvan in de huid van de nagelwal, dat kan dan resulteren in een ontstekingsreactie. De meest voorkomende oorzaken zijn verkeerd knippen van de nagel, slecht passend knellend schoeisel, afwijkende voetstand en ook nagelafwijkingen met scherpe of stompe uitsteeksels of een toegenomen kromming van de nagel (rond groeiende nagel). Een verdikte nagelwal en opgeworpen rand voor de nagel zorgen ook voor een ingroeiing.

Behandeling van een ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel voorkom je door je nagels met regelmaat te knippen en de hoeken niet te laten zitten; je knipt dus helemaal door tot in de nagelwal.  

Een goede stevige nageltang en eventueel een hoektang voor het knippen van de nagelhoeken zijn belangrijk bij het goed kunnen knippen van de nagels. Verder dien je alle zeepresten, stukjes sok en eelt te verwijderen onder de nagelhoeken. Om de nageluiteinden en hoeken goed schoon en eelt vrij te maken kun je daarvoor een hoekvijl of vijl met puntje gebruiken. Wanneer er geen eelt aanwezig is kun je volstaan met een excavator die de nagelwallen en nagelrand schoon kan maken.

Een pedicure kan een ingroeiende nagel zo verzorgen en begeleiden dat deze geen problemen meer geeft. Wanneer een ingroeiende nagel toch terug blijft komen door bijvoorbeeld nagelafwijkingen of een afwijkende voetstand kan een nagelbeugel of een podotherapeutische zool een oplossing zijn.

Schimmelinfectie

Schimmels en gisten kunnen infecties van de huid en de nagels veroorzaken. Bij nagels wordt dit vaak onterecht een kalknagel genoemd terwijl er geen kalk in de nagel zit. Dit is toch echt een schimmelnagel.

Bij de huid zijn er drie verschijningsvormen: infectie tussen de tenen met schilfering, roodheid en soms kloofjes en witte verkleuring, dan is er een infectie aan de voetzolen met roodheid en schilfering en soms een plotseling opkomende ontsteking van de huid met blaasjes of blaren. Naast een schimmelinfectie kan er ook een bacteriële infectie aanwezig zijn.

Bij de nagels zijn er twee verschijningsvormen: een infectie die gekenmerkt wordt door geelwitte strepen en vlekken in de nagelplaat vaak aan de randen van de nagel. De kleur is eerst geelwit en kan later donkerbruin en zelfs zwart worden. De nagelplaat wordt dikker, gaat brokkelen en soms scheuren. Dan is er nog een vorm waarbij er oppervlakkige witte vlekken op de nagels zitten. Deze kunnen er makkelijk afgekrabd worden.

Bron: "Voeten en huid"van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot

Huidschimmel en schimmelnagel/ kalknagel behandelen

Een infectie van de huid of nagels met een schimmel of gist kan erg lijken op andere aandoeningen. Vandaar dat het raadzaam is om te laten testen of het daadwerkelijk om een schimmelinfectie gaat. Men kan ook al beginnen met een behandeling van een schimmelinfectie. Wanneer het dan toch om een schimmelinfectie gaat is op de huid al snel te zien dat de roodhuid minder wordt en bij de nagels moet er na 3 maanden gebruik van het product een normale uitgroei van de nagel te zien zijn. Bij uitgebreide infecties is het vaak raadzaam om de schimmel niet alleen uitwendig te behandelen maar ook inwendig. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.

Schimmels groeien gemakkelijk op vochtige warme plaatsen. Dus het slecht drogen tussen de tenen en overmatige transpiratie kunnen een schimmelinfectie veroorzaken.

Bij de behandeling van een schimmelinfectie is het belangrijk om naast de huid en nagels ook de sokken en de schoenen te behandelen aangezien hierin ook schimmels aanwezig zijn. Sokken en schoenen kun je behandelen met een spray of poeder, de huid kun je behandelen met crème of spray en de nagels met een spray of vloeistof. Er bestaan verschillende schimmels en een product tegen schimmels behandeld vaak niet al deze soorten. Vandaar dat het kan zijn dat het anti-schimmelproduct niet werkt.

Wratten

Wratten worden veroorzaakt door een besmettelijke virusinfectie. Wanneer het virus in contact komt met de huid kan het een wrat veroorzaken. Verweking van de hoornlaag van de huid door zweten of water speelt een  belangrijke rol in het ontstaan van wratten. Het risico op besmetting neemt toe bij een wondje of personen met een verzwakt immuunsysteem. Omdat kinderen vaak nog geen afweerstoffen hebben tegen het virus, hebben zij het meeste last van wratten. Voetwratten komen het meeste voor onder drukpunten van de voet. Vaak verdwijnen wratten vanzelf door een afweerreactie van immuunsysteem. Soms gaat er aan de genezing van wratten een ontstekingsreactie vooraf. Als er zwarte puntjes te zien zijn, is de wrat meestal op zijn retour. Voetwratten kunnen verward worden met eelt en likdoorns. Het verschil is dat een likdoorn pijnlijk is wanneer je erop drukt, terwijl de wrat juist bij druk van opzij (samenknijpen tussen duim en wijsvinger)gevoelig is.

Bron: "Voeten en huid"van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot

Wratten behandelen

Wratten kunnen behandeld worden met een product dat de huid verweekt. Bij wratten waar veel eelt aanwezig is is het raadzaam dit eelt te laten verwijderen door een pedicure; hij/zij snijdt het eelt voorzichtig weg. Eventueel is het ook mogelijk dit zelf met een vijltje te doen. Daarbij is het wel belangrijk dat de wrat niet gaat bloeden, mocht dat toch gebeuren dan dien je de plek te ontsmetten en te verbinden met een pleister. Een huisarts kan de wrat bevriezen met vloeibaar stikstof; er ontstaat dan een bloedblaar die meestal binnen een week verdwijnt. Verder is het belangrijk te voorkomen dat de huid te vocht is en er wondjes ontstaan. Een voetdeo is een reguleert het vocht.

Blaren

Een blaar is een zichtbare holte in of net onder de opperhuid, gevuld met helder vocht. Een blaar heeft geen eigen wand en is groter dan 0,5 cm. Ze kunnen zich onder de hoornlaag, iets dieper in de opperhuid en net onder de epidermis bevinden. Soms ontstaat er zelfs een bloeding in de blaar.

Er zijn veel huidaandoeningen waarbij o.a. blaren voorkomen. Hier noem ik er een aantal: blaren door geneesmiddelen, blaren bij mensen met diabetes, blaren door oedeem, gordelroos, schimmelinfectie, wondroos, druk- en wrijvingsblaren. Deze druk- en wrijvingsblaren ontstaan door een ongewone belasting van de huid. Daarbij speelt slecht passend schoeisel en sokken, afwijkingen in de stand van de voeten en zweetproductie een grote rol.

Bron: "Voeten en huid" van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot

Een sport pedicure kan de huid beschermen tegen wrijving door een huidvriendelijke zelfklevende rekbare non-woven vlies aan te brengen (omnifix) met daaroverheen leukoplast voor extra stevigheid en bescherming. Dit mag ook over een dichte blaar, waar u op gaat lopen, aangebracht worden.

Blaren voorkomen

Druk- en wrijvingsblaren kunnen voorkomen worden door de huid te trainen met behulp van kampferspiritus (vooral bedoeld voor wandelaars) en door de juiste drukverdeling en natuurlijk de juiste schoenen en sokken.

Schoenen dienen voldoende ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Wanneer deze niet goed ventileren, zal dit ook eerder leiden tot een blaar.

Het dragen van goede sokken is onmisbaar, zodat wrijving wordt voorkomen. De beste sokken zijn deze zonder naden.

De juiste voetverzorging kan leiden tot minder blaren, bijvoorbeeld door het gebruik van eeltcrème of tape op de hiel.

Blaarbehandeling

Het beste is het om de blaar gewoon dicht te laten zitten om infectie te voorkomen. Maar zit de blaar op een plek waar nog sprake is van wrijving of wanneer u een lange wandeltocht voor de boeg heeft, dan kunt u  de blaar het beste doorprikken.

Om een blaar door te prikken moet u eerst de huid schoonmaken met een desinfectant. Vervolgens neemt u een steriele naald en prikt u evenwijdig aan de huid de blaar open. Met een gaasje of wattenstaafje kunt u voorzichtig het vocht uit de blaar drukken om hem vervolgens af te dichten met Second Skin blarenpleister. Deze blarenpleister houdt de wond open omdat het vochtig blijft. Bij rust dient u de blarenpleister te verwijderen en de blaar aan de lucht te laten drogen. 

Zweetvoeten

Zweten is een normale fundtie ter verkoeling van het lichaam bij inspanning en warmte. Sommige mensen hebben echter een overmatige zweetproductie; dit heet hyperhidrose. Meestal treft het de oksels, handpalmen en voetzolen en soms het gelaat en behaarde hoofdhuid. 

Overmatige transpiratie van de voeten is vooral een probleem van jongvolwassen mannen. Het is niet alleen een emotioneel belastende aandoening. Door het vocht wordt de hoornlaag van de voetzolen verweekt en dit geeft aanleiding tot witte verkleuring en een branderig gevoel.

Daarnaast kan hyperhidrose van de voeten pompholyx (een eczeem met grote blaren) veroorzaken en pitted keratolysis (een infectie van de oppervlakkige delen van de hoornlaag met bepaalde bacteriën; de hoornlaag lost op en er ontstaan putjes) en verhoogt het de kans op het ontstaan van allergisch contacteczeem door bepaalde bestanddelen van de schoenen.

Behandeling van zweetvoeten

Een goede hygiëne, aanbrengen van voetpoeder, het dragen van sokken van een vochtabsorberend (wol, katoen) en sneldrogend (bij wandelsokken) materiaal en niet-afsluitend schoeisel (leer) ofschoeisel met een ademend membraan (bij bepaalde wandelschoenen) kan de typische en hinderlijke zweetvoetengeur grotendeels voorkomen. Het aanbrengen van een crème met aluminiumchloride-oplossing kan enige verbetering geven bij zweetvoeten. Een behandeling met het gebruik van crèmes met antibacteriële stoffen zorgt voor het tegen gaan van zweten met een onaangename geur.

Bron: "Voeten en huid"van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot

Wintervoeten

Wintervoeten of perniosis is een abnormale reactie van de bloedvaten op een lage omgevingstemperatuur boven het vriespunt. Normaal is dat de bloedvaten door kou tijdelijk samentrekken, maar bij wintervoeten blijven de kleine slagaderen in de huid samengetrokken. De oorzaak is meestal onbekend; soms is de aanleg erfelijk. Het is in verreweg de meeste gevallen een onschuldige kwaal; een heel enkele keer ligt er een (bloed)ziekte aan ten grondslag. Ook anorexia nervosa kan perniosis veroorzaken.. De aandoening komt op elke leeftijd voor, iets vaker bij vrouwen. Het begint in de herfst of vroeg in de winter en kan soms zelfs tot in de zomermaanden aanhouden. Kenmerkend zijn gevoelige, ontstoken rode of paarse zwellingen die jeuken en waarin soms blaren of zweren ontstaan. Ze bevinden zich voornamelijk op de tenen, vingers en hielen, maar zijn ook aan te treffen op de onderbenen, neus f oren.

Bron: "Voeten en Huid" van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot

Behandeling wintervoeten

De behandeling van wintervoeten bestaat uit het dragen van warme kleding en handschoenen. Beweging is goed voor de doorbloeding en er zijn vaatverwijdende crèmes en zelfs vaatverwijdende medicijnen die de huisarts kan voorschrijven.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn