VOETZORG noodzakelijke zorg en ontspannning

 Tips om de kans op problemen te verkleinen

 1. Knip teennagels recht en niet te kort af, om ingroeien te voorkomen

 2. Was de voeten dagelijks, beperk zeep gebruik en droog ze goed af (vooral tussen de tenen)

 3. Smeer de voeten dagelijks in met een goede voetencrème

 4. Draag goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen

 5. Trek elke dag een paar schone sokken aan(liefst van een absorberend materiaal als katoen of wol), om schimmelinfecties te voorkomen

 6. Draag geen strakke sokken of kousen, bij voorkeur zonder naden

 7. Doe regelmatig voetgymnastiek


Check zelf of uw voeten in goede conditie zijn.

Hebt u wel eens last van één van deze veelvoorkomende klachten?

 

 1. Ingroeiende nagel; heeft u last van een teennagel die in de huid drukt en pijnklachten veroorzaakt?
 2. Likdoorn (eksteroog)
 3. Eelt; heeft u last van (overmatig) eelt op uw voeten, bijvoorbeeld onder de bal van uw voet of aan de onderkant van een teen of de hiel?
 4. Kloven
 5. Wratten
 6. Schimmelnagel; (kalknagel in de volksmond)is de nagel van uw teen dikker en/of brokkelig geworden en verkleurd?
 7. Voetschimmel; heeft u wel eens last van jeukende en irriterende plekjes tussen uw tenen of op uw voetzool?   
 8. Blaren 
 9. Zweetvoeten 
 10. Vermoeide voeten; heeft u ’s avonds - na uw werk - pijnlijke en vermoeide voeten?   
 11. Wintervoeten; Heeft u in de winter rode gezwollen voeten en/of tenen die bij kou pijnlijk zijn en bij warmte hevig gaan jeuken?
 12. Traumanagel; Heeft u een bloeduitstroting in de nagel?

  

 1. Een veelvoorkomende klacht is een ingroeiende nagel. Dit is niet alleen pijnlijk, maar kan ook een ontsteking veroorzaken. Het komt vaak voor aan de grote teen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd - te kort - knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
  Ook veel pubers hebben er last van; waarschijnlijk als gevolg van dunne nagels (door hun snelle groei) in combinatie met vaak te kleine schoenen of het niet strikken van de veters.
   Verder trekken ze vaak aan de nagels waardoor er puntige hoekjes ontstaan die in kunnen groeien. Als pedicure kan ik de klachten verhelpen en er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn er diverse technieken (nagelspangen of tamponeren) voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen. Ook kan ik u adviseren over de aanschaf van schoenen.  

 2. Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Dit ontstaat door langdurige plaatselijke wrijving en druk; door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide. Het eelt wordt in een puntvorm in de voet gedrukt. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet deze pijn als men er op drukt. Als pedicure kan ik likdoorns verwijderen en u adviseren over de juiste schoenkeuze. Indien u met regelmaat de likdoorn laat verwijderen door middel van snijden, frezen en soms drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.

 3. Eelt heeft een geelachtige kleur en kan pijnlijk of branderig aanvoelen. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Overmatig eelt aan de voeten geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn. Als pedicure kan ik eelt verwijderen en kan ook de oorzaken daarvan bepalen en advies geven over het verminderen of voorkomen van eeltvorming.

 4. Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is. Ze ontstaan vaak omdat de huid droog is geworden. Kloven komen meestal aan de eeltranden van de hiel voor maar ook tussen de tenen, ze kunnen erg pijnlijk zijn. Kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is of juist een verweekte huid. Vooral bij het lopen op blote voeten en 's zomers is het eelt droger en treden kloven gemakkelijker op. Als pedicure kan ik handmatig of machinaal de harde randjes weghalen en nabehandelen met een speciale (kloven)crème.

 5. Wratten zijn plaatselijke goedaardige huidwoekeringen die veroorzaakt worden door een virus; deze zijn dus besmettelijk. Ze worden veelal opgedaan in bijvoorbeeld zwembaden en sportzalen of door het passen van schoenen met blote voeten. Een beschadigde huid door wondjes of kloven is vatbaarder voor het binnendringen van het virus. Voetzoolwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn. Eén van de verschillen tussen likdoorn en voetzoolwrat is dat de wrat pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn bij druk van boven. Ook kenmerkend voor voetwratten is dat het eelt zich vormt als lapjes over elkaar heen en er zwarte kleine puntjes te zien zijn. 'Bloemkool-achtige' wratten komen ook voor waarbij er sprake is van een woekering van de huid over een groter gedeelte.  Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn. Als pedicure kan ik het eelt op en rond de wrat verwijderen zodat de wrat beter behandeld kan worden en daardoor ook sneller verdwijnt.

 6. Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, geneest nooit vanzelf. De nagel heeft vaak een verkleurde (geelbruin), doffe en brokkelige nagelplaat en kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt. De oorzaak is een schimmelinfectie. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden die heel lang besmettelijk blijven.
  Behandeling is noodzakelijk. Uw huisarts kan geneesmiddelen voorschrijven, die een schimmelinfectie kunnen bestrijden. Er zijn ook producten te koop bij de pedicure of drogist tegen schimmelnagels. Ook is het aan te bevelen schoenen en sokken met een schimmeldodend poeder te behandelen. Een ondersteunende behandeling door mij als pedicure is van belang. Dikke en soms pijnlijke schimmelnagels moeten dunner gemaakt worden waarbij de schimmelinfectie zoveel mogelijk weggehaald wordt. De omgeving van de nagel moet goed schoon zijn, waardoor de genezing sneller verloopt.  

 7. Voetschimmel is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Deze infectie loopt u makkelijk op als u op blote voeten loopt, bijvoorbeeld in de sauna, de kleedkamer of in het zwembad. Het wordt daarom ook wel zwemmerseczeem genoemd. Onze huid heeft een beschermende zuurmantel; deze heeft een belangrijke rol in het vermijden van bacteriële infecties, het remmen van de groei van slechte bacteriën en schimmels. Een te hoge pH waarde van de voethuid is goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten kan averechts werken. Niet alleen zeep maar ook water verhoogd de Ph waarde van de huid! Verder stijgt de Ph waarde van de huid ook naar mate we ouder worden. Voetschimmel is besmettelijk, zowel voor andere delen van uw huid als voor andere mensen. Neem daarom de volgende aanwijzigen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:
  • Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een zure pH waarde.
  • Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
  • Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.
  • Draag zo veel mogelijk sokken die vocht afvoeren
  • Draag schoenen die ventileren
  • Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcrème
  • Behandel schoenen en sokken met een schimmeldodend middel

   

 8. Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen. Dat kan pijnklachten veroorzaken. Hygiëne is erg belangrijk bij het behandelen van blaren. Als pedicure desinfecteer ik de blaar die je blijft belasten, maakt deze open en drukt het vocht er voorzichtig uit, waarna de plek wordt verbonden. Bij rust dien je de blaar te laten indrogen. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:
  • Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.
  • Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
  • Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
  • Houd uw voeten droog. Zonodig kunt u een voetpoeder gebruiken.
  • Draag een goede kwaliteit sokken of kousen (van wol of katoen)

 9. De oorzaak van zweetvoeten ligt soms in een stofwisselingsstoornis, of een emotionele stoornis. Maar bij zweetvoeten kan ook de voetbekleding de oorzaak zijn, bijvoorbeeld synthetische schoenen of sokken. Als pedicure kan ik u hierover adviseren en u helpen klachten te voorkomen. Voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegen gaan kunt u snel van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:
  • Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken
  • Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon en droog. Ook tussen uw tenen!
  • Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen
  • Wissel ook per dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast

 10. De oorzaak van pijnlijke en vermoeide voeten kan zijn dat u verkeerde schoenen draagt of een verkeerde houding of voetstand hebt. En wist u dat als uw voeten pijn doen, ongemerkt ook uw houding kan veranderen. Daardoor kunnen weer rug- of nekklachten ontstaan. Als pedicure kan ik u adviseren over de aanschaf van schoenen en de verzorging van uw voeten.

 11. De kans is groot dat u wintervoeten/-tenen heeft wanneer u last heeft van rode, gezwollen plekken. Bij kou zijn deze erg pijnlijk. Bij warmte treedt jeuk op. Wintervoeten ontstaan door een te lange blootstelling aan kou, waardoor een verstoring ontstaat van de bloedsomloop in de huid. De ene persoon is gevoeliger voor kou en dus het krijgen van wintervoeten dan de ander. Als pedicure geeft ik u graag advies en tips over het behandelen en mogelijk voorkomen van wintervoeten. Bij complicaties zoals ontstekingen, zweren en blaren moet u een arts raadplegen. Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:
  • blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)
  • vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken
  • afwisselend koude en warme voetbaden nemen
  • warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken)
  • een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert

 12. Door stoten kan er een bloeduitstroting onder de nagel ontstaan. Mocht deze veel druk veroorzaken in de nagel kan ik als pedicure de druk verlichten door een gaatje in de nagel te boren. Wanneer u te lang door blijft lopen is het bloed gestolt en is het niet meer mogelijk om het bloed eruit te laten drukken.